Residency Ginds

2021 – Winterwende – Batterij aan de Sloterweg, Ginds, Hoofddorp

Elementen die kenmerkend zijn voor de Batterij en het verblijf werden gebruikt om mee te werken. De lichtval, het ritme van ramen, deuren, luiken, de cellen. De condities buiten; het weer, het licht, de temperatuur, dringen door tot in het fort en werken mee aan deze atmosfeer. Deze ervaringen met de ruimte en de huidige staat van de batterij in de wintermaanden waren inspiratiebronnen.

“In zekere zin voerde ik afgelopen maanden een dialoog met De Batterij. Door haar en haar condities steeds beter te leren kennen in combinatie met de geschiedenis van de plek, merkte ik dat mijn gedachten erdoor werden gegrepen en het project daardoor werd beïnvloed. Het resulteerde in werk dat ik met niemand anders had kunnen maken dan met haar.”

De geschiedenis van de Stelling van Amsterdam en in het bijzonder de herinneringen van Lolke Rang, Reserve-eerste-luitenant aan zijn dienst tijdens de mobilisatie, wie voor lange tijd in de Batterij verbleef, boden extra gelaagdheid aan het verblijf.

Tijdens de kortste dag van het jaar gebeurde er iets bijzonders. Door de ligging van De Batterij en de weerkaatsing van de lage zon in de glazen gevel van het nieuwe kantoor aan de overkant, ontstond een overvloedige lichtinval. Deze dag, de omstandigheden en betekenis gaven dit werk haar definitieve titel. Winterwende.